Blog Standard Whole Post

Literas Kaligrafija / Blog Standard Whole Post

Čarobna in brezčasna kaligrafija je uporabna na prav vsakem koraku, še posebej ob priložnostih, ki zahtevajo nekoliko romantike ali unikatnosti. Prvi dotik papirja s kaligrafskim peresom zahteva nekaj preproste, a nujne priprave. Preden pričnete z nabavo materialov predlagam vsaj malo raziskave pri stricu googlu. Predvsem iz tega razloga, ker so materiali sicer cenovno ugodni, ampak, če boste kupovali napačne, boste kupovali dvakrat. Poleg tega, kako pa veste ali vam bo kaligrafija sploh všeč?

Zatorej predlagam, da za začetek raziščete različne kaligrafske pisave, katera peresa so potrebna za pisanje tiste, ki vam je všeč, in nenazadnje, kakšne so cene tečajev ali knjig za posamezno pisavo. Kaligrafije se lahko lotite preko začetnega tečaja ali literature kot samouk. Slednje je sicer zamudneje in na trenutke frustrirajoče. Dobra stran samoučenja je, da se tudi na začetku vaše poti na izdelkih ne bo prepoznalo pri kateri kaligrafinji ste bili na tečaju. V Sloveniji namreč ni veliko kaligrafov, zato je stil dokaj hitro prepoznaven.

Dobra izkušnja kaligrafskega tečaja pri tujih kaligrafih je, da boste v ceni tečaja deležni tudi nekaterih skrivnosti, ki jih naši kaligrafi neradi delijo. To so tiste majhne čarovnije ali ang.: »secrets of the trade«, ki so jih odkrili preko lastnih napak pri svojem dolgoletnem delu. Še posebej bodo z vami delili malenkosti kot so popravljanje napak na dokončanem izdelku, kako obdelati ročno izdelan papir, da se vam gibljivo pero ne bo zatikalo v papirnata vlakna ali zakaj črnilo ne teče in kako pravilno nastaviti pero v prirobnico (kovinski nastavek kotnega peresa)

Kaligrafski materiali.

Kako se naučimo kaligrafije?

Znanje kaligrafije lahko dopolnimo z veliko drugimi slikarskimi in ustvarjalnimi tehnikami. Medtem, ko bomo osvajali poteze različnih pisav, bo temu vzporedno naraščal tudi naš entuziazem in s tem želja po kombiniranju kaligrafije z ostalimi znanji. Hkrati bomo zraven peresa in tuša želeli preizkusiti še veliko drugih materialov za naše kreacije s katerimi bomo navdušili svoje najbližje.

Kaligrafsko pero

Uporabljamo lahko kaligrafska peresa različnih velikosti in oblik. Od gosjega peresa, peresa iz bambusa in kovinska peresa za katera potrebujemo držalo. Peresa z držalom pomakamo v tuš ali druge mešanice barv kot so akvarel, gvaš ali akril. V specializiranih trgovinah so na voljo tudi kaligrafski nalivniki pri katerih uporabljamo vložke s črnilom. Za resno ukvarjanje s kaligrafijo ne svetujem učenja z nalivnikom. Izbor peresa in držala je osvisen od tega, katero pisavo se bomo učili.

Kaligrafski ročaji in peresa za dvoširinske pisave.

Priprava kaligrafskega peresa

Kaligrafsko pero moramo pred pisanjem pripraviti, ker je zaradi same obdelave kovine nekoliko mastno. Tukaj prisegam na slino. Slina sicer zelo dobro odstranjuje to maščobo, ampak prosim lepo, to ni bonbon. Zato ne dajajte peresa v usta, slino raje nanesite na papirnato brisačko in vanjo namočite pero in ga nežno zdrgnite. Lahko pero namočite v barvo in prvi nanos pobrišete, nato ga ponovno namočite v barvo. Nekateri kaligrafi pero izpostavijo ognju vžigalnika za nekaj sekund, nato ga pomočijo v hladno vodo, kar za delikatna koničasta peresa ni primerno. drugi ga za nekaj minut zapičijo v krompir, spet tretji, ga operejo z milom ali zobno pasto. Kreativnost pač nima meja.

Automatic pen – kaligrafska pisala za večje formate, ki so odlična za pisanje plakatov.

Kakšno kaligrafsko pero izbrati

Za naše prve poteze dvoširinskih pisav (unciala, karolinška minuskula, italika, gotica), predlagam izbor dvoširinskega peresa s širino 2 mm ali 2,5 mm, saj bomo le tako videli vse podrobnosti potez, ki sestavljajo posamezno črko. Širina peres je lahko zelo različna. Od najožjega, ki meri le 0 ½ mm pa vse do 20 mm, ki jih lahko uporabljamo za pisanje na večjih formatih, ki zahtevajo pogumnejše poteze. Naklon pod katerim držimo pero in sama višina črk je odvisna od pravil pisanja posamezne pisave.

Pisave Copperplate, English Roundhand, Engrosser´s Script, Engraver´s Script ali Spencerian zahtevajo koničasto pero ali ang.: pointed pen, ki se ob pritisku razcepi. Z ustreznim pritiskom tako dobimo tanke in široke linije saj večanje pritiska poveča tudi pretok barve. Z rahlim pritiskom ob potezi navzgor dobimo tanko linijo in ob močnejši potezi navzdol široko linijo. Zraven peresa potrebujemo tudi primerno držalo peresa. Za Roundhand in Copperplate potrebujemo ravno kaligrafsko držalo, za ostale pa kaligrafsko držalo s kolenom ali ang.: »oblique penholder«, s katerim pridobimo pravilen naklon pisanja.

Kaligrafsko pero lahko imamo dalj časa, če ga takoj po uporabi ustrezno očistimo in tako preprečimo rjavenje ali oksidacijo. Pri tem si lahko pomagamo z mehko zobno krtačko in vodo z milom. Nato ga takoj osušimo s kuhinjsko papirnato brisačo. Izraba peresa je odvisna tudi od črnila oziroma barve, in po kakšnem papirju pišemo. Sumi ink zelo obrabi kovinsko pero in mu odvzame lesk. Celo nekoliko se zažre v pero, zato je čiščenje neposredno po uporabi zelo pomembno.

Kaligrafski ročaj s pregibom (oblique penholder) ali kotno pero za pisavo Spencerian in raven (straight penholder) za Copperplate.

Kaligrafska črnila in barve

Priljubljena je uporaba kitajskega ali japonskega tuša v palčkah, ki ga raztopimo z vodo. Lahko uporabimo tudi tuše v stekleničkah, vendar je moj najljubši Sumi ink, ki je v primerjavi z ostalimi nekoliko masten ali lepljiv, vendar ravno zato dopušča pisanje tudi po nekoliko bolj grobem papirju. Vodoodporni tuši se hitro sušijo že na peresu in posledično ne omogočajo tako ostrih potez na papirju. Uporaba kaligrafskih nalivnikov je primerna za začetnika, saj ni potrebno namakanje in črnilo teče neprekinjeno. Zadnja leta so priljubljene gvaš kaligrafske barve (https://www.schmincke.de/en/products/gouache/calligraphy-gouache.html) in akvarelne barve s perla oziroma metalik učinkom, ki so lahko v kristalčkih, tubah  ali v paletah (https://coliro.de/)

Kaligrafski tuši, črnila in barve.

Kaligrafski papirji

Na trgu najdemo veliko vrst papirja, ki pa so v večji meri namenjeni bolj akvarelnim tehnikam kot kaligrafiji. Za vajo in osnutke končnega izdelka so najprimernejši kaligrafski papirji v bloku. Nekateri so tudi dovolj tanki, da pri pisanju lahko uporabimo črtalnik. Za končno delo naj bo papir debelejši, več gramski, saj se ne bo gubal in tudi površine papirja ne bomo poškodovali z radiranjem črt kadar ne uporabljamo črtalnika. Pišemo lahko tudi na pergament, ki so ga pridobivali iz živalskih kož. Uporabljali so kozje, ovčje telečje ali oslovske kože.  Pergament je zamenjal manj obstojen papirus. Pergament je še danes v uporabi med knjigovezi, restavratorji in kaligrafi.

Bloki kaligrafskega papirja.

Materiali za pozlato

Zlati lističi so za kaligrafe še posebej privlačni saj kaligrafskim črkam dodajo posebno razkošje. Ravno zato so vsi ti pripomočki zelo pomembni za kaligrafska dela z iluminirano dekoracijo. Zlato za dekoracijo črk dobimo v različnih oblikah. Lahko je v kosmičih ali lističih, najdemo zlati gvaš, zlati prah ali zlato v »školjki« (shell gold). Vsekakor je dobro eksperimentirati z različnimi materiali, za naše resne izdelke pa je lepo, če uporabimo prave, 24 karatne zlate lističe. Cena le-teh je seveda primerno višja, vendar se z njimi tudi lažje dela. Zlati lističi so zelo tanki in z njimi moramo ravnati zelo nežno in previdno, saj jih odnese že sapa.

Lepila in zlati lističi, ki se uporabljajo za iluminacijo črk. Na levi strani je imitacija zlata, na desni je pravi zlati listič.

Lepilo za pozlato

Zlate lističe polagamo na predhodno nanešeno posebno lepilo (Gesso, Gum ammoniac) s katerim lahko ustvarimo raven ali reliefni oziroma izbočen učinek.

Orodja za pozlatenje

Pri iluminaciji potrebujemo tudi nekaj dodatnih orodij kot so čopič za odstranjevanje odvečnega zlata in polirno orodje; to je ročaj z ahatom ali hematitom.

Nabava materialov

Za kaligrafijo v začetku res ne potrebujete veliko. Le kvalitetni brezkislinski papir, pero z ročajem in primerno barvo. Za risanje pomožnih črt nekaj ravnil, svičnik in radirko, kar pa lahko kasneje, ko boste osvojili pravila, nadomestite s spletnim črtalnikom (ang.: guideline generator). Z gotovostjo lahko trdim, da vas kaligrafija ne bo pustila ravnodušne, zato boste želeli preizkusiti vedno več tehnik, kar bo zahtevalo tudi več različnih materialov. Pri nas ni specializirane trgovine posebej za kaligrafijo. Trgovine z art in hobi materialom sicer imajo nekaj artiklov, vendar so po mojih izkušnjah tudi cene za končnega potrošnika, torej za občasno pisanje. Ne kupujte kaligrafskih kompletov, ki imajo črnilo, čudovit ročaj, nekaj peres in celo pivnik, saj so ti najdražji, a povečini le dekorativnega namena. Če se boste resneje lotili kaligrafije priporočam trgovine, kjer za večjo količino dobite dodaten popust ali pa so njihove cene že v osnovi nekoliko nižje. Materiale zato kupujem tudi v naslednjih trgovinah: https://calligrafun.com/, http://calligraphica.com, https://calligraphers.eu/en/ https://scribblers.co.uk/

Naslednjič: Kaligrafske pisave na kratko.

Zlatka Trstenjak iz Literas kaligrafije se predstavi.

Pri kaligrafiji ne govorimo zgolj o lepi starodavni umetnosti pisanja na staran, porumenel papir. Sama jo dojemam kot neko višjo meditativno in izrazno umetnost, ki jo lahko na čudovite načine uporabimo tudi s pomočjo moderne tehnologije.

 

Kaligrafija je nadvse uporabna, kadar poskušamo življenjskim trenutkom vdahniti nekaj romantike in elegance. Pisavo izberem in prilagodim, da se najbolje poda razpoloženju dogodka, ki pri gostih zariše ton navdušenja in ganjenosti. S kaligrafijo lahko izpišem vašo najljubšo pesem, voščilo najdražjemu ali čestitko ob diplomi vašega prijatelja. Brez kaligrafije si ne morem zamisliti poroke.

 

Kaligrafski detajli lahko krasijo vabila, menije, sedežne rede, akrilne ali lesene napisne table, ogledala z imeni gostov, namizne številke in prisrčne zahvale.

Moderna kaligrafija se poda na vsako stekleno površino ljubke kavarnice, ki vabi z najboljšo kavo v mestu.

Moja pot v kaligrafijo

Unikatno graviranje

Pričelo se je že precej zgodaj, in sicer v osnovni šoli, ko sem sošolkam in sošolcem na rokah ustvarjala kar s kemičnim svinčnikom. Tovrstni »tatuji« so bili zares nekaj posebnega, kasneje pa sem vse skupaj prenesla še na papir. Na začetku v obliki verzov, potem pa, na prigovarjanje znancev in prijateljev, še v obliki raznih vabil in voščil.

 

Bila sem impresionirana tako nad njihovim pozitivnim odzivom kot tudi nad navdušenjem slavljencev, ki so tovrstna voščila in celo vabila skrbno pospravili doma. Vse to me je tako očaralo, da sem se začela resneje ukvarjati s kaligrafijo, ki je sčasoma postala del mene in vseh tistih, ki so moje izdelke prejeli v dar. Čarobno!

Novoletna voščilnica z digitalno kaligrafijo

Množičnost ne ubije lepot kaligrafske pisave

Morda so nekateri ljudje mnenja, da je kaligrafija primerna zgolj kot unikatno darilo za posameznika. Sama se s tem ne strinjam povsem, saj menim, da lahko že sama kaligrafska pisava izjemno polepša marsikateri izdelek, pa naj gre za odtis na majice ali celo za kakšne serijske izdelke, ki jim ta prelepa pisava podari dodatno globino in oživi besede ter prebudi lepa čustva.

 

Kaligrafsko izpisane poročne imenske kartice

Verjamem, da lahko kaligrafska pisava doseže svoj namen, ne glede na to, kje je zapisana. Videti je čudovito na različnih materialih, kot so:

  • papir,
  • steklo,
  • kamen,
  • les,
  • školjke,
  • akril,
  • usnje.

 

Kaligrafijo lahko uporabimo tudi za graviranje

Eden izmed trendovskih postopkov, ki imenitno sodelujejo s kaligrafijo, je graviranje na različne podlage. Predstavljajte si prestižno steklenico pravega viskija ali penine, na kateri je v kaligrafski pisavi vgravirano posebno posvetilo očetu s strani ljubečega sina. Ali pa dolgo želeno stekleničko posebnega parfuma za ženo, na kateri je vgravirano prelepo in globoko sporočilo njenega moža. Dragi moji, verjemite, stopili ji boste srce.

 

 

Gravirana kaligrafija na Semiški penini

Gravirana kaligrafija na steklenici s pozlato

 

Zakaj izbrati ravno mene?

Če boste želeli svojemu dogodku, kot je poroka, obletnica, ali pa morda promocija novega izdelka, vdahniti zares unikatno energijo in presuniti prisotne, vam vsekakor ne bo žal. Naj dodam, da pišem Italiko, Gotico Frakturo, Uncialo, Copperplate, v zadnjem času pa predvsem moderno kaligrafijo.

Sedežni red - kapiz školjka 

Sem povedala, da na dogodkih pišem tudi v živo?

Ste morda vinar, ali pa želite svojim gostom oziroma strankam zgolj podariti posebno steklenico kakovostnega vina? Kaligrafsko pisanje na steklenice je zgolj zadnja storitev v moji bogati ponudbi. Prepričajte se o moči kaligrafske pisave na spletni strani literaskaligrafija.si.

Sledite mi na: Instagram in Facebook